Trento Üniversitesi’nde geliştirilen Makro Eleman Metodu #
TRENTO ÜNİVERSİTESİ’NDE DOĞAN AHŞAP YAPILARIN YAPISAL ANALİZİ VE TASARIMI İÇİN MÜHENDİSLİK YAZILIMI
Günümüzde ahşap duvarlı yapıların sonlu eleman yazılımları ile modellenmesi karmaşık olabilir: özellikle duvar yanal rijitliğinin doğru değerlendirilmesi zordur çünkü bu farklı katkılara (duvarların kayma deformasyonları, bağlantıların deformasyonları, tutma deformasyonu nedeniyle rijit gövde sallanması…) bağlıdır ve bunları modelde tanımlamak zordur.
Öte yandan, TimberTech Buildings yazılımıyla ahşap duvarların (CLT veya platform çerçeve duvarları) tanımı ve modellenmesi kolaydır çünkü duvarın tüm bileşenlerinin “montajı” Trento Üniversitesi’nde yürütülen araştırmayla türetilen uygulanan sayısal modellere bağlıdır.
Yazılımda uygulanan model, bir ahşap duvardaki ve bağlantılarındaki tüm rijtilik bileşenlerini dikkate alabilir. Modelin açıklaması “Daniele Casagrande, Simone Rossi, Tiziano Sartori, Roberto Tomasi, Tek katlı ahşap kesme duvarların elastik tepkisi için analitik bir prosedür ve basitleştirilmiş bir sayısal model önerisi, İnşaat ve Yapı Malzemeleri (2015)” adlı makalede yayınlanmıştır.

Bir Platform Çerçeve Duvarının Modellenmesi #
Giriş #
Bu bölüm, sonlu eleman yazılımıyla hafif çerçeveli bir duvarın modellenmesi ile TimberTech Buildings yazılımıyla yapılan bir modelleme arasındaki karşılaştırmayı göstermektedir. Bu karşılaştırmanın amacı, duvarı oluşturan elemanların verdiği çeşitli rijitlik katkılarını hesaplamak ve karşılaştırmaktır.
Bir platform çerçeveli duvar, yatay yükleri temellere aktarmak için kullanılan kaplama panelleriyle desteklenen ahşap saplamalardan ve kirişlerden oluşur.

Yatay bir kuvvete maruz kalan hafif ahşap çerçeveli bir duvarın elastik yatay yer değiştirmesi, aşağıdaki deformasyon katkılarının eklenmesiyle elde edilebilir.